HaDee24

LogoHaDeeFilm

In 1956 maakte een filmmaker uit Enschede een film over het dorp Heeswijk-Dinther. Dat deed hij op zijn eentje en opvallend nauwgezet. Zo’n beetje alle dorpelingen waren te zien in deze film. Tot de dag van vandaag een bron van herkenning voor de dorpelingen

Op donderdag 24 april 2014 werden opnieuw uitgebreide opnamen gemaakt van het dorp en zijn inwoners. Zeven camera-teams legden deze dag gedurende 24 uur vast, ze filmden een dwarsdoorsnede van het leven van alledag.

Samen met cineast Pim Heerkens (geboren en getogen in Heeswijk-Dinther) vormde Michel Kapteijns Team 5. Zij filmden o.a. een vergadering op de Abdij van Bernheze van twee kerkbesturen over het – noodgedwongen – samenvoegen van twee parochies tot een. Gevoelige materie vereist tactvol manoeuvreren. Anders ging het bij de politiehonden training waar felle honden gretig happen naar mannen in een dik pak. met knallende pistolen en heftige onweersbuien. Het voor dag en dauw uitrijden van 40-tonners om melk op te halen bij de boeren. Kleine kinderen die leren zwemmen in een binnenbad terwijl de ouders gezellig bij elkaar zitten te kletsen, een Spaanse mevrouw die een geleide fantasie doet met een groep basisschool leerlingen. Authentieke emoties zijn het gevolg, Pim en Michel zijn onder de indruk. Een echtpaar uit Leiden eet een broodje kroket in de lokale snackbar na een bezoek aan de tandarts in het dorp. Een vriendelijke man verwijdert het onkruid tussen de stoeptegels met een staalborstel die hij aan een bezemsteel heeft bevestigd. Het gaat om de details die nu gewoon zijn maar later een bron van herkenning zullen opleveren. Een tijdsdocument.

wat opvalt: dat er filmopnamen worden gemaakt is overal bekend, het initiatief wordt door het hele dorp ondersteund. Inwoners maken ook zelf filmpjes die ze afgeven bij een centrale post midden in het dorp naast de kerk.

HD3 HD2 HD1

De film werd gemonteerd door Frits Buijs en Frans van Lokven tot een film van 42 minuten. Première  was op 12 september 2014, op het grote plein naast de Bieb, ook de dag waarop het dorp de bevrijding viert van  WO-II. Samen met de film is er een boekwerk samengesteld met alle feiten en feitjes van het dorp op die dag: hoeveel mensen werkten er buiten het dorp; welke kranten werden er in het dorp bezorgd en hoeveel werden er los verkocht; hoeveel frikadellen hebben we die donderdag met z’n allen gegeten?

Meer info:

https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/1901693/film-hadee-2424-geeft-sfeervol-tijdsbeeld-van-heeswijk-dinther

Bekijk hier de volledige film: