Binnenste Buiten

DSC01502

Een serie programma’s waarin kinderen vertellen over wat hen aan de binnenkant bezig houdt.

Een hartelijk programma over het leven zelf, ongerijmd en gloedvol.

 Nominatie Cinekid Grote Kinderkast 2006: Beste Jeugdtelevisie van het jaar (Vakjury nonfictie).

logo vpro logo villa-achterwerk MF_OAMM_d1

Afleveringen:

1.            Leren is Leuk    (18 minuten) Kinderen over hun schoolervaringen, de problemen en het leerplezier. Kinderen die door de juf niet worden begrepen en zich ‘anders’ voelen. Over de domme straffen (alsof dat zou helpen) en over ‘Iederwijs’ waar kinderen zelf hun route bepalen en zich veel gelukkiger voelen.

bekijk hier aflevering 1:

Administrator 1_361 copy

2.            Meiden met Pit     (15 minuten) Eline en Karin over hun levenskracht. De een heeft haar kanker overwonnen; de ander worstelt met een progressieve spierziekte; de meisjes vertellen over hun zelfvertrouwen, hun angst om dood te gaan en over de helende kracht van dieren: van paardrijden word je lekker rustig en van zwemmen met dolfijnen word je erg blij. 

bekijk hier aflevering 2: 

Administrator 1_61 copy

3.            Ik mis je    (17 minuten) De opa van Louise met wie ze een mooi contact had, heeft zelfmoord gepleegd; zij vertelt over haar verdriet en de verwerking daarvan. Maud en Sanne doen mee aan een kinderrouwgroep, ze leggen uit hoe dat gaat, hoe je leert om te gaan met je gevoelens en hoe het is om iemand te moeten missen waar je veel van houdt.

bekijk hier aflevering 3:

DSC00880

4.            Voor Altijd    (17 minuten) over de dood en wat er daarna komt, over afscheid nemen, over het moeten kiezen tussen begraven of cremeren, de zenuwen net na het overlijden en de spanning tijdens de uitvaart: daar kun je de slappe lach van krijgen. Je weet dat je je vader nooit meer zult zien als je de kist eenmaal gesloten hebt.  Ook: wat is het eerste wat je doet als je in de hemel aankomt? (…naar huis bellen)

bekijk hier aflevering 4:

5.            Van Stof en Sterren   (18 minuten) Kinderen over hun bijna-dood-ervaring (BDE). Wat gebeurt er met je lichaam en je geest als je dood bent, wat is een ziel, hou oud kan een ziel zijn, en hoeveel levens kun je meemaken, herhaalt alles zich? Kinderen die weten dat ze eigenlijk ouder zijn dan hun ouders, en die zelf hun eigen ouders hebben uitgezocht. Over de lange weg naar een volgend leven, dat gaat via miljoenen traptreden, pfff, is dat niet vermoeiend? Kernvraag: het universum is dat er altijd geweest of is dat ooit ergens begonnen?

bekijk hier aflevering 5:

6.            Kleuren en Vleugels  (17 minuten) Er zijn kinderen die aura’s kunnen zien, zij vertellen daarover en leggen uit wat de verschillende kleuren betekenen. Geloof jij in engelen? Kinderen vertellen hoe engelen er uit zien, en wanneer ze er zijn, soms komen ze op lastige momenten, dan moet je ze weg sturen, maar ze helpen je wel, handig als je op school een proefwerk hebt.   

bekijk hier aflevering 6:

2003-07-06car21 Administrator 1_141 copy DSC00724  

Makers:

Research: Marja Käss, Michel Kapteijns / Productie-assistentie: Jacqueline de Heij / Stagiaire: Lis de Kort /  Coaching: Robert Nelen /  Camera:  Albert van der Wildt /  Samenstelling & Montage:  Marina Bodbijl / Animaties:  Emiel Stevenhagen & Harry Hendriks /  Beeldnabewerking & Mixage: Frédéric Castiau /  Vormgeving & Art direction:  Harry Schreurs / Scenario & Regie: Michel Kapteijns

Met dank aan: Frans van Lokven, Ivonne van der Velden, Toine van der Heijden, en de Kunstcamping

BsteB Br.Dagbld okt 2005-LB