Het lijkt gewoon…

Het lijkt gewoon…

maar het is Bijzonder
Jeugdwerk

 

vlcsnap-2014-06-19-15h37m54s235  vlcsnap-2014-06-19-15h43m34s67 vlcsnap-2014-06-19-16h06m55s244  vlcsnap-2014-06-19-16h19m10s168  vlcsnap-2014-06-19-15h33m49s58  WP_20140327_002

 

Een documentaire film over het ” present ” werken van

een team begeleiders in het intramurale jongerenwerk.

Ogenschijnlijk ziet het werk met de jongeren in deze film er gewoon en vanzelfsprekend uit. We zien een huisgezin met alles wat daarbij hoort: van stapels was tot wissewasjes, over taakjes doen of verdriet over een verbroken liefde. Maar het is geen gewoon werk en het zijn geen gewone jongeren. Ja, het zijn óók gewone pubers met dito gedrag. Maar daarnaast zijn het allemaal kinderen met een buitengewoon beroerde start van hun leven: verwaarloosd, slecht gehecht, beschaamd in hun vertrouwen, mishandeld of geweld aangedaan. Achter het gewone werk gaat een zeer bewuste en vaak ook knappe invulling van professionaliteit schuil. Die professionaliteit wordt verbeeld in deze documentaire. 

Het team staat om deze jongens heen en probeert op een ogenschijnlijk gewone manier hun gekwetste vertrouwen in volwassenen en in zichzelf te herstellen. Het bijzondere is dat de aandacht oprecht is en dat ze er de tijd voor durven nemen want het herstellen van vertrouwen doe je niet in een paar weken;  een enkeling is na een half jaar zover maar de meeste jongeren wonen er aanzienlijk langer.

Deze lange film hoort bij een omvattend educatief project voor het jeugdwerk dat naast deze film ook bestaat uit een korte introducerende film, plus een zestal Capita, uitgebreide scenes uit de film die nader worden geduid en ondertiteld door Prof. Dr. Andries Baart, hoogleraar Zorg en Presentie waardoor het bijzondere van deze jeugdzorg verrassende dimensies krijgt met vele eyeopeners.

Daarnaast is er een reader met tientallen vignetten. 

omslag DVD Lijkt gewoon

 Present werken is een vorm van zorgethiek. Meer info:

logo Zorgethiekd     logo UvU Humanistiek

filmstrook

Lengte van de documentaire film: 50 min.

Lengte van de korte film: 9 min.

Lengte van de zes capita: bij elkaar 52 min

Inhoud:

Inleiding door Andries Baart: 2 min. 20″

caput 1, Het wekken van de jongeren: 6 min. 20″

caput 2, Televisie kijken: 5 min. 20″

caput 3: Gesprek op de bank: 3 min. 30″

caput 4, Aan tafel: 10 min. 10″

caput 5, drie scenes over Macht: 11 min. 10″

caput 6, Teamwerk: 5 min. 50″

filmstrook

Makers:

Arthur Theunissen: audio-nabewerking

Studio Tween: grafische vormgeving

Paul Veltman: camera en montage

Michel Kapteijns: regie en productie

filmstrook

Klik op het affiche om de korte film te bekijken:

verwaarloosde kinderen@mk

filmstrook

meer informatie over dit project:

presentie logo

en  

 !cid_image005_png@01D0D039

“Langs deze weg wil ik jullie bedanken voor de integere film. Ik heb de film nu 2x gezien, een keer met het team en een keer met de jongeren. De film heeft meer teweeg gebracht dan dat we vooraf in konden schatten. We zijn (nog) bewuster naar onszelf en ons handelen gaan kijken, en nog meer op de lijn van presentie gaan zitten. De film heeft daar een mooie bijdrage aan geleverd.”

teamlid in het jeugdwerk

 

“Met veel enthousiasme heb ik de film bekeken. Je hebt dat alledaagse leven mooi in beeld gebracht: Het vroeger uur waarop zo’n woonvoorziening ontwaakt, de begeleider die toch even die boterham smeert omdat de betreffende jongen dan net even makkelijker de dag start. Het beeld van de begeleiders die op kantoor zitten en de jongeren voor het raam staan te gebaren en dan die ‘bijna strijdkreet’ als ze de deur open doen: ‘laat de stormvloed maar komen’. De humor in zo’n uitspraak: ‘op deze kiet zou een groot kruis moeten komen staan’. De begeleidster die ‘haar’ jongens af en toe ook kan ‘laten’.  De ‘slimme jongen’ die met de brief in de hand aan een begeleider vraagt: ‘wat melden ze mij nou?’ en dan de begeleider die niets anders kan doen dan de jongen gelijk geven. Je hebt het prachtig in beeld gebracht.”

pastoraal werker

BJ Banner.03

schrijft:

 3 dingen die je moet weten over presentie